Avtor: orgespedagog Objavljeno: 9. 01. 2013

Zbornik: Ustvari me znova

Zbornik: USTVARI ME ZNOVA (2007)

V postu, v času spokornosti in očiščevanj, je zagledal luč sveta težko pričakovani zbornik, 1. "geštalt"  zbornik, ki smo ga že nekaj časa napovedovali.
Naše društveno dete je porojeno in dali smo mu ime: "Ustvari me znova". Zbornik je izdalo in založilo DKGP (Društvo za krščansko geštaltpedagogiko), prijazno in z veliko skrbjo pa so ga natisnili v tiskarni Salve.

Upam, da vam bomo z njim vsaj deloma predstavili življenjski utrip roke - srca - glave, utrip dela na seminarjih geštaltpedagogike. V prevodu pomeni Gestalt podobo oz. lik. To pomeni, da gre pri geštaltpedagogiki - pri sebi in drugih, s katerimi delamo, - za oblikovanje podobe, ki obsega razsežnosti telesa, duše in duha. Zbranih je šestnajst zaključnih nalog (toliko so jih prispevali avtorji) in ker so vsebinsko zelo raznolike, so razdeljene v pet poglavij. Ta so: biblična razsežnost, liki iz svetega pisma, odnosi, pravljice, ena naloga pa je teoretična primerjava med geštaltom in psihoanalitično usmerjeno psihoterapijo.

Mnoge naloge so povsem izkustvene in so nastale kot refleksija dela z mladimi, s preizkušanimi, z različnimi skupinami in kar je velikokrat najtežje - s samim seboj. Tako so tudi naloge v svojih potencialih neizmerljive, v svojih življenjskih elementih marsikdaj še rosno mlade, v svojih dejanjih prekaljene, v hrepenenju neskončne, v svojih ciljih človeške in v srcu Božje. Težko je namreč z besedo omejiti njihovo vsebino. Zbrane na enem mestu pa bodo lahko marsikomu služile kot smerokaz pri delu in uporabi geštalt metod.

Ta zbornik ni vse, kar je naše znanje, ni vse, kar je naše delo, je le naša nepopolna podoba. Kakor odsev na vodni gladini je, ki res gladi gube na njegovem obrazu, a ne more prikazati njegove prave širine in globine. To bodo začrtale mnoge roke, ki ga bodo odprle in mnoga srca, ki ga bodo prebirala. Upirati se tempu, s katerim stopa naš Kronos, je težko, prav pa je, da si vsak dan izprašamo vest in predložimo račune. Le nenehno spraševanje po smislu našega dela nam lahko pomaga, da bo naš pogled v prihodnost jasen, naša volja močna in delovanje učinkovito. Z Njim sta delo in pot lažja in jasnejša. Velikokrat me nagovarja Pavčkova pesem:

Čas spomina in jutrišnji dan sta ena družina, kot leva in desna dlan kot prednja in hrbtna stran sveta, ki ni dokončan.

Kar so ti dali v dlan, je zapuščina, z njo si zaznamovan, da jo preneseš na sina in ji dodaš, kar sam v muki izsanjaš sanj.

Sredi sveta, ki ni dokončan ne zate, kaj šele zanj.

Tako  "geštalt" - je slišati, tako "geštalt" deluje.

Zbornik nosi pomenljiv naslov "Ustvari me znova" - želja, ki je dozorela v meni na seminarju. Biti na €œgeštaltu€ je bila in je vedno znova enkratna postaja na mojem romanju. Dala mi je marsikaj. Obogatila me je kot človeka in postavila trdne temelje, da sem lahko gradila sebe in svojo prihodnost. Živeti - je namreč neznanska priložnost, da naredimo iz daru svojega življenja čim več, da na vrtu, ki nam je bil dan, vzgojimo čim lepšo cvetico. Zakaj čudežna moč je v koreninah: Ko se zdi, da sta mraz in toča do konca uničila rast in življenje, z novim soncem vse spet požene.
Ustvari me znova.

Goethe je v romanu Trpljenje mladega Wertherja zapisal: Le potnik sem, romar na tem svetu, ste vi mogoče kaj drugega? O, ja, tudi mi smo romarji, ki prejemamo moč za tveganje in upanje kot življenjsko držo prav iz svoje poklicanosti, v kateri se kaže tudi že cilj naše poti.

Nenazadnje biti romar lahko pomeni našo življenjsko odločitev - verovati in upati v cilj poti, ki spreminja že prav ta, sedanji trenutek mojega bivanja. Jaz, romar, sem hvaležna za vse, kar prejemam na tej poti, za neizmerljivost darov in toliko križev, s katerimi se srečujem, a moč mojega upanja je cilj poti, dar odrešenosti, popolna harmonija bivanja. Ustvari me znova. Bog je Bog presenečenj, ki more storiti neskončno več, kot pa si človek sploh upa in more misliti.

Skupaj se je nabralo preko 300 strani. A zbornik bo dosegel svoj namen le, če bo zaživel, če bo našel pot do vseh, ki so tako knjigo čakali in jo v svojem delovanju potrebujejo. Tokratna naklada ni velika, a dokler zbornik ne bo razprodan, ga lahko kupite pri dr. Stanku Gerjolju za simbolično ceno 15€. (Miriam)

Naslovnica zbornika...